De mooiste natuurplekken en wandelroutes in Vlaanderen

04/07/2019

Zin om buiten te gaan wandelen?

We stellen originele wandelingen voor die door mooie stukjes natuur lopen waar het relatief rustig is. We vermijden even zoveel als mogelijk bewoning en drukke wegen. Hier kom je misschien oog in oog te staan met enkele fantastische soorten zoals de ijsvogel, de ree of de knuffelbare gallowayrunderen die mee de natuur beheren.

 

West-Vlaanderen

Stadwallen van Damme

De Stadswallen van Damme zijn één van de mooiste stukken natuur van West-Vlaanderen. Nadat het militair belang verdween, evolueerden de grachten tot een diversiteit aan moerasbiotopen. De paden zijn toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Naast schitterende uitzichten geniet je hier ook van heel wat vogels.

 
Gulke Putten 

Ten zuiden van Brugge vind je Gulke Putten. Hier leven enkele van de meest zeldzame dieren van Vlaanderen. Kom er wandelen en geniet van bloemenrijke paden, rustieke bossen en uitgestrekte graslanden. In de begrazingsblokken, die je via klappoortjes binnen gaat, kunnen gallowayrunderen je pad kruisen. 

 
Bos ‘t Ename

Aan de groene rand van de Vlaamse Ardennen ligt Bos ‘t Ename. Dit fraaie bos is uitzonderlijk rijk aan planten en is dan ook een echte aanrader om te gaan wandelen. Naast een flinke, leerrijke wandeling doorheen een gevarieerd landschap, bieden wandelingen in Bos ‘t Ename ook prachtige panorama’s op de Scheldevallei.

  • Afstand: 6,4 km – Download de gratis wandelkaart
  • Bezoekerscentrum: neen
  • Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig – paden zijn niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelgebruikers.
 
Heidebos

Eindeloos genieten van het landschap, zeldzame planten spotten of kleurrijke vlinders bestuderen: het kan allemaal in het Heidebos. Polders en kreken zwaaien de plak in het noorden van Oost-Vlaanderen. Ten zuiden daarvan, van Maldegem tot Stekene, ligt er een brede zandrug waarop planten en dieren voorkomen die je eerder in de Kempen verwacht, zoals struikhei, nachtzwaluw en boompieper. Majestueuze dreven en restanten van een oud fort: het Heidebos heeft alles om het bezoekers naar de zin te maken.

 
Raspaillebos

Op de flanken van de Bosberg, geprangd tussen de valleien van de Dender en de Mark, ligt het Raspaillebos. Het landschap combineert de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De talrijke paden, soms slingerend tussen dichte bossen of in brede, bloemenrijke dreven, dan weer in het open landschap, nodigen je het hele jaar door uit om te genieten van de kleurrijke bosomgeving.

  • Afstand: 7,7 km – Download de gratis wandelkaart 
  • Bezoekerscentrum: neen
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijker – niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelgebruikers