De mooiste herfst wandel/ looproutes in België

02/10/2019

Terwijl de bomen groen voor bruin verruilen en de avonden langer worden, vergeten we vaak dat wandelen in de herfst ons een unieke blik op het veranderende landschap geeft. Niet alleen de kleuren veranderen, maar de hele flora en fauna maken zich op voor koudere temperaturen. Daarom is dit het jaargetijde om nog volop te genieten van een stevige wandeling, voordat de winter begint.

De veranderingen die de herfst met zich meebrengt verschillen per landschap. Daarom hebben we enkele van de mooiste wandelingen in België voor je uitgezocht die je meenemen naar een breed spectrum van landschappen, waardoor je alle gezichten van de herfst kunt bewonderen. We hebben wandelingen door uiterwaarden, bossen, de kust en valleien voor je op een rijtje gezet. Als je doorscrollt naar de kaart hieronder, kun je meteen de locatie en route van elke wandeling zien.

Dus waar wacht je nog op? Pak je wandelschoenen, doe een goede jas aan en maak je hoofd leeg in de frisse herfstlucht!

Zoniënwoud

 

Het Zoniënwoud is een van de oudste en grootste bossen in België, op slechts enkele minuten afstand van het drukke centrum van Brussel. Dit bos heeft een rijke geschiedenis; van de ijzertijd tot aan de heerschappij van Karel de Grote was het Zoniënwoud een essentiële pijler voor de welvaart van de regio. Het bos leverde hout, brandhout en voedsel voor de omringende bewoners. Vandaag de dag beslaat het Zoniënwoud een gebied van 50 km en bestaat het bos voornamelijk uit sterke beukenbomen. Veel van de bomen zijn eeuwenoud, waardoor er zelfs een kans bestaat dat je onder dezelfde takken doorloopt die de inspiratie vormden voor Victor Hugo`s Les Miserables!

 

Het Zwin

 

Het ZWIN Natuur Park net buiten Knokke-Heist aan de Belgische kust is volledig vernieuwd. Het park is zo`n 158 hectare groot heeft een diverse flora en fauna, een bezoekerscentrum en mooie wandelroutes. Het natuurgebied leeft op het ritme van de zee; bij vloed stroomt een deel van het gebied vol en bij eb loopt het water weer weg. Hiermee is het park geliefd bij vele vogelsoorten, zoals eenden, ganzen en meeuwen, maar ook visdieven en reigers. Voor de kinderen is het bezoekerscentrum aan te raden, waar je kunt leren over trekvogels en de vogels vanaf speciale observatiepunten kunt toekijken.

 
 

Natuurpark van de Valleien van de Burdinale en de Mehaigne

 
 

Het Natuurpark van de Valleien van de Burdinale en de Mehaigne omvat 22 schilderachtige dorpen over 11.000 hectare land. Je vindt hier droge en drassige weidegronden, rotspartijen, uitgestrekte akkers en beboste hellingen vol bijzondere flora en fauna. Verder stromen voor het gebied 2 rivieren, die elk een geheel eigen karakter hebben. Door deze unieke samenstelling van het landschap is de biodiversiteit enorm en daarom staan de valleien in Natura-2000 lijst; een lijst van in Europa beschermde waterrijke gebieden. Naast de prachtige natuur biedt het park ook een rijke historie in de vorm van oude kastelen, watermolens en boerderijen die je kunt bezichtigen.
Door de combinatie van natuur en bezienswaardigheden is het Natuurpark van de Valleien van de Burdinale en de Mehaigne de ideale uitvalsbasis voor een vakantie. En aangezien dit gebied in de Haspengouw/ Hesbaye regio ligt, bekend om zijn boomgaarden, is er vaak lokale cider te verkrijgen. Alles bij elkaar is dit natuurpark de droom van elke wandelaar!

 
 

Vallee de l’Ourthe Ardennes

Wandelen herfst Vallee de L'Ourthe Ardennes
© PRORob Glover; CC BY-SA 2.0; flickr.com
 

De rivier de Ourthe ontspringt op twee plaatsen in het zuidoostelijk deel van de Belgische Ardennen. Deze wandeling neemt je mee langs een deel van de rivier en biedt een van de mooiste ervaringen in dit deel van de Ardennen. De bergachtige omgeving van de Ardennen wordt onderbroken door diepe riviervalleien, vaak in eerste instantie voor het oog verstopt doordat de wandelroute vele bochten bevat. Deze wandeling is een klassieker in de Ardennen en biedt je, al is het voor een beperkte tijd, tijd voor jezelf in een prachtige omgeving.

De Uitlegger – Langs Antitankgracht

 
Uitlegger wandelen Belgie
 

Het natuurgebied De Uitlegger heeft zijn naam te danken aan de opzichter (of uitlegger) die hier vroeger heeft gewoond. Het maakte vroeger deel uit van het 440 hectare grote landschap “De Oude Gracht” van de familie Bunge. Twee wereldoorlogen hebben hun sporen achtergelaten op dit gebied en daarom kun je tot op de dag vandaag op het terrein nog de bunkers, loopgraven, militaire spoorlijnen, en anti-tank verdedigingswerken bekijken.

Sinds 1992 geniet het gebied de status van beschermd landschap, vanwege de bijzonderheden van het gebied, waaronder de in 1920 door de eigenaar begraven bunkers uit de Eerste Wereldoorlog. Om alle herinneringen aan het conflict uit te wissen, creëerde hij een grote vijver met veel inhammen en plantte hij exotische plantensoorten zoals bamboe en rododendron in het gebied. Het resultaat is dat het gebied een uniek toevluchtsoord van rust en stilte is geworden dat je al wandelend kunt verkennen.

Nationaal Park Hoge Kempen

 
 

Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen en telt in total 3 nationale parken. Van deze parken is het Nationaal Park Hoge Kempen de grootste. Het park beslaat 5700 hectare en ligt verspreid over 6 districten; Dilsen-Stokkem, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, As en Genk.
Dit park is bovendien het grootste bos van Vlaanderen en daarom vind je hier grote naaldboom bossen en heides. De struikheide heeft in dit jaargetijde prachtige paarse bloemen. De voormalige grindhoeves, getuigen van de vroegere mijnontginning, zijn getransformeerd in prachtige meren. Omdat het park redelijk vlak is, loont het zich naar de 100 meter hoge uitkijkpunten te gaan en je te laten overweldigen door het uitzicht!

De Hoge Venen

 
wandelen hoge venen belgie
 

Tussen de Ardennen en de hooglanden van de Eifel regio ligt De Hoge Venen dat met 4500 hectare het grootste natuurreservaat van België is. Met zijn unieke flora en fauna, een veelvoud aan mooie wandelpaden en de prachtige vallei van Trô Maret is dit park een goede uitvalsbasis voor mooie herfstwandelingen. De houten bruggetjes leiden je door een echte wildernis aan de oostkant van de Duitse grens. Sommige paadjes voeren naar mooie uitkijkpunten, vanaf waar je het heidelandschap kunt overzien.

Vallei van de Semois

 
 

Deze wandeling door de vallei neemt je door rotsachtige passages mee, dichte bossen en langs heldere rivieren mee naar het pittoreske dorpje Bouillon, ook wel bekend als de parel van de vallei van de Semois. Houten wandelpaadjes nemen je mee naar het hart van de vallei en bieden een prachtig uitzicht op het landschap en de abdij Notre-Dame de Clairefontaine. Als je door de naaldboom bossen langs het water blijft lopen, heb je vanaf veel plaatsen een goed uitzicht op de mooie vallei. Dit is de ideale herfstwandeling voor als je de vallei wilt ontdekken!

 
 
De ideale uitrusting voor een stevige wandeltocht in de herfst!
De herfst kan prachtig zijn, met haar bonte kleurenspel en ritselende bladeren. Het is echter geen zomer meer, waardoor het snel kan afkoelen of een onverwachtse regenbui de plannen in het water kan laten vallen. Met de juiste uitrusting en kleding hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Bij ons vind je alles, wat je nodig hebt voor een plezierige en ontspannende herfstwandeling. Ga snel naar Campz.be en bekijk onze herfstaanbiedingen!