De leukste en beste looproutes in Vlaanderen

16/08/2019

Of je nu je conditie op peil wil krijgen of het opgestapelde zomervet wil afschudden, het is hoe dan ook de ideale periode om de benen los te gooien en op die manier in vorm te geraken. Wij zochten en vonden de tofste looproutes in Vlaanderen. 

 

DE VESTEN VAN BRUGGE

Het mooie van een rondje is dat je eender waar kan beginnen. Zo ook met de Brugse vesten. De zeven kilometer lange groene long rond Die Scone omcirkelt bijna de volledige stad. En je hoeft je geen seconde te vervelen. Onderweg kom je vier oude windmolens tegen, de middeleeuwse stadspoorten en een moderne ophaalbrug. Graag een pauze tussendoor? Dan stop je gewoon even bij Café du Phare, dat ongeveer halverwege ligt als je aan het station bent begonnen. Ook aan de morele steun werd gedacht, want er zijn kilometerpaaltjes geplaatst die je helpen om je vooruitgang goed in de gaten te houden.
Start: station Brugge.

 

DE MORTAGNEROUTE

Het Land van Mortagne doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Dit baken van rust vind je tussen Bellegem, Zwevegem-Knokke, Bossuit en Spiere-Helkijn. De uitgestippelde wandelroute is perfect materiaal voor stresskippen die de week van zich af willen lopen. Ze neemt je mee langs het landschap van de Scheldevallei. Via een verlaten spoorweg en landelijke wegen kom je langs kastelen en herenhoeves. Ook het pittoreske centrum van Spiere is de moeite waard.
Start: Sint-Amandskerk, Spiere.

 

HET DRIEKASTELENPAD

Dringend energie kwijt raken? Aan de rand van Brugge kan je naar het Tillegembos, een natuurdomein van 15 hectare. Je vindt er naald- en loofbossen, elzenbroeken en in de lente ook prachtige bloemen. De eyecatcher van het domein is het statige kasteel met zijn schitterend aangelegde tuin. Van hieruit kan je het Driekastelenpad volgen, dat het park verbindt met het Kasteel Tudor en Kasteel Beisbroek. De twaalf kilometer lange, prima bewegwijzerde route loopt via wandelpaden en kasteeldreven door bossen, heideveldjes, graslanden en boomgaarden.
Start: Parking Wittemolenstraat bij domein Tillegem.

 

DE HAZEGRASROUTE

Als je de Hazegrasroute volgt, ontdek je de binnenduinen van het Zoute en de achterliggende polders van Knokke-Heist. Starten doe je in het gehucht De Oosthoek, dat op internationale faam kan rekenen als thuisbasis van wafelkoningin Moeder Siska. Via onverharde weggetjes verken je de prachtige streek . Heel leuk om onderweg te spotten zijn de Kalfsmolen en de Graaf Jansdijk, het oudste stukje dijk aan onze kust.
Start: Oosthoek.

 

DE DODE IJZERROUTE

Hier kom je om te genieten van de desolate schoonheid van de Westhoek. Starten doe je aan de Dode IJzer, een oude meander die door het centrum van Roesbrugge vloeit. Daarna kom je via land- en kerkweggetjes langs het schilderachtige dorpje Haringe, ooit een bolwerk van smokkelaars. Schrik niet als je geen levende ziel tegenkomt op je tocht: dat vormt nu net een van de onweerstaanbare charmes van deze heerlijke tocht.
Start: IJzer in Roesbrugge (Poperinge).

 

OMLOPEN IN ZOTTEGEM

Sinds december kunnen looplustigen uit de Vlaamse Ardennen terecht op de nieuwe loopomloop in Zottegem. De langste lus van 5,9 km gidst je door het hele domein Breivelde. Je loopt langs het kasteel, rond de vijvers en door de schaduwrijke bossen, met af en toe een kleine helling. Als je wil, kan je je training uitbreiden met de blauwe toer van 2,5 km of de groene van 1,25 km. Die laatste is elke dag verlicht tot 22 uur, dus géén excuses meer! Een ander voordeel van deze omloop is dat de sporthal Bevegemse Vijvers zo dichtbij is, waar je (tegen betaling) gebruik kunt maken van de douches en kleedkamers. Wil je er een minitriatlon van maken? Duik dan het stedelijk zwembad in voor enkele baantjes voor je terug naar huis fietst.
Start: Bevegemse Vijvers, Zottegem.

 

SPROOKJESACHTIG ZWETEN IN HET TIVOLIPARK

Rennen door majestueuze dreven, over kronkelende paadjes langs romantische hoekjes en imposante bomen? Het klinkt sprookjesachtig, en geloof ons: dat is het 19de-eeuwse kasteeldomein Tivolipark ook. De oorspronkelijke eigenaar, een telg uit een bekend Mechels geslacht, was zo onder de indruk van zijn bezoek aan Rome en het nabijgelegen stadje Tivoli met zijn vijvers en fonteinen dat hij prompt besloot op het Mechelse domein een landhuis neer te poten compleet met ringgracht, vijver en bijgebouwen en dat onder krèk dezelfde naam. Kiezen doe je tussen een looproute van 800, 1.000 en 1.300 meter, tenzij je voorraad sportdrank je toelaat ze alle drie na elkaar af te werken.
Start: Antwerpsesteenweg, Mechelen.

 

ALTIJD DROOG OVER DE VESTEN IN LIER

Wie houdt van een meer urban loopje, moet in Lier zijn. Je kunt over de vesten en langs de Kleine Nete helemaal rond Lier lopen. Dan heb je bijna 5 kilometer in de benen. De Begijnenvest, Davidsvest, Bergmannvest, Spuivest, Sionsvest en Leuvensevest vormen samen met het stadspark de groene long van de binnenstad. Niet-Lierenaars geven zelfs toe jaloers te zijn op zo’n mooie groene gordel. Je loopt er dan ook nooit alleen. Nog een voordeel: het bladerdek van de bomen langs weerszijden van de vest houdt regen en zon tegen.
Start: Stadsvesten, Lier.