• Events
  • Goede Voornemens

5 tips om je goede voornemens vol te houden

09/01/2020

5 TIPS OM JE GOEDE VOORNEMENS VOL TE HOUDEN

Vol goede moed begonnen aan 2020? Of toch stiekem al wat aan het slabakken als het op die goede voornemens aankomt? We polsten in ons groot onderzoek rond de voornemens van de West-Vlaming naar hoe jullie de slaagkansen inschatten en we zijn blijkbaar toch een positieve bende. Slechts 5% denkt dat ze hun voornemens niet gaan volhouden, terwijl 60% helemaal overtuigd is dat ze wel gaan slagen. Met deze vijf tips wordt het al zeker een makkie.

 

 

1. Maak van je voornemen iets positief
Je gewoontes en gedrag veranderen is nooit simpel. Zeker niet als je ze stiekem eigenlijk gewoon heel plezant vindt. Gelukkig zijn er gigantisch veel studies rond gedragspsychologie en enkele topboeken zoals 59 Seconds: Think a Little, Change a Lot, geschreven door psycholoog Professor Wiseman. Daarin staat dat plezier en een uitdaging vooral heel belangrijk zijn om nieuw gedrag te stimuleren. Jezelf dus niet te veel ontzeggen maar net extraatjes zoeken. Niet minder vet eten maar creatiever leren zijn met groenten. Niet minder alcohol drinken maar je eigen mocktail uitvinden of jezelf meer als BOB opgeven. Als je stopt met roken, hou dan bij hoeveel geld je uitspaart. 

 

 

 

2. Betrek je omgeving en giet je voornemen in een spel
Gamification is een populaire techniek in de reclamesector om gedrag te beïnvloeden. Door spelelementen toe te voegen aan een campagne, stimuleer je bepaald gedrag. Per verwezenlijking krijg je een badge of medaille. Of werken met een ranking zodat je je prestaties kan vergelijken met anderen. Liefst van al met je vrienden en familie en nog beter met mensen die hetzelfde voornemen proberen volhouden. Maak er een wedstrijdje van of stuur geregeld updates rond je vooruitgang naar de vrienden. Aan het shoppen in K in Kortrijk? Waarom geen wedstrijdje met de vriendin om het eerst de trappen op?

 

 

 

3. Micro-targets zijn de way to go
Heel wat goede voornemens sneuvelen omdat ze te groots worden gezien. Zorg dus in eerste instantie voor een haalbaar voornemen. Een goede techniek daarbij is werken in micro-targets. Geen gigantische doelen voorop stellen, maar je uitdaging opsplitsen in kleinere uitdagingen. Eerst 15 minuten wandelen per dag, dan een half uur en later nog meer. Eerst een hele week niet drinken en zo verlengen. Een gezonder eetpatroon geleidelijk opbouwen is een pak efficiënter dan een kort maar streng dieet. 

 

 

4. Beloon jezelf
Je gedrag veranderen is een prestatie, dus verdient het af en een beloning. Nee, jezelf trakteren op een goed pak friet na een sessie in de fitness is geen goed idee, maar haal je een bepaalde mijlsteen, schenk jezelf een cadeautje. Eindelijk 5 kilometer gelopen? Tijd om binnen te springen bij K in Kortrijk voor een nieuw paar schoenen. Maar sta ook eens stil bij hoe je je voelt na een verwezenlijking. Kans is groot dat je trots bent. Dat je extra energie krijgt. Dikke duim hé zeg. 

 

 

 

5. Niets mis met een cheat day
Het leven is geen ponykamp, iedereen maakt wel eens fouten. Dus heb je even een terugval, heb je een loopsessie overgeslaan of heb je toch dat ene telefoontje van je moeder niet opgenomen? Kan geen kwaad. Morgen is een nieuwe dag en dan kan je er weer helemaal voor gaan. Eet dus gerust een dessertje bij Foodies of koop toch dat ene extra bloesje als je komt shoppen bij K.